Lekkende kleppen een groot probleem dus hoe kunt u snel eenvoudige klepinspecties uitvoeren om deze te vinden?
Waarom zijn lekkende kleppen dan een groot probleem en waarom is het van belang om snel eenvoudige klepinspecties uit te voeren?
Gebleken is dat 5 – 10% van de kleppen die nu in industriële installaties aanwezig zijn in een bepaalde mate lekken en dat in 1 – 2% van de gevallen de lekkage van kleppen verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijke schade.
Lekkende kleppen kunnen allerlei negatieve gevolgen hebben. Het kan leiden tot product- en energieverliezen, verontreiniging van procesgoederen, ongeplande stilstand en in het ergste geval, tot gezondheid- en veiligheidskwesties en milieuvervuiling.
Onopgemerkte lekkages kunnen in de loop der jaren leiden tot grote verliezen met een waarde tot wel enkele honderdduizenden Euro’s.
Hoe kunnen bedrijven deze risico’s vermijden en lekkende kleppen in een vroeg stadium identificeren en een lek percentage berekenen?
Een eenvoudige oplossing voor klepinspecties is dus noodzaak. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor klepinspectie. De meest voorkomende methodes zijn met inspectieapparatuur op basis van ultrasone meting of op basis van akoestische emissie.
De laatste, de akoestische emissie meetmethode, is ideaal voor het opsporen van lekkages in kleppen omdat deze:
- Reeds bij zeer lage drukverschillen (minder dan 1 bar) gebruikt kan worden
- Een betrouwbare meting biedt ook bij eventueel omgevingsgeluid
- Het niet nodig is om de klep te demonteren of het proces aan te passen
- In staat is om reeds zeer kleine lekkages en obstructies te detecteren (afhankelijk van drukverschil en viscositeit van het medium)
In de afgelopen decennia heeft de toepassing van akoestische emissie voor klepinspectie zich sterk ontwikkeld en zijn Europese en wereldwijde normen geïmplementeerd (bijv. ISO 18081).
Dat is uiteraard mooi, maar het is toch echt niet zo gemakkelijk om lekkende kleppen te identificeren, toch?
Na uitgebreid onderzoek bij diverse bedrijven uit verschillende industrieën die met het probleem geconfronteerd worden is gebleken dat ondanks dat akoestische emissie een veel gebruikte standaard is voor klepinspectie- en inspectieapparatuur, bedrijven in de praktijk toch nog steeds worstelen met de volgende punten:
- Op de markt verkrijgbare draagbare apparaten zijn vaak uitgebreid ondanks de beperkte functionaliteiten.
- Het inspectieteam moet ervaren en getraind zijn om de meting correct uit te voeren.
- Lichte kanteling van de sensor of een gebrek aan koppelingsmateriaal leidt tot grote afwijkingen.
- Informatie over de klep (bijv. grootte, ID) of het proces (medium) kan niet gemakkelijk worden opgehaald.
- Interpretatie van het akoestische emissiesignaal is zeer tijdrovend en hangt af van de ervaring van de persoon die het werk doet.
- Het lek percentage kan alleen worden geschat.
Nu komt de vraag; is het met digitalisering uit 21e eeuw niet mogelijk om de klepinspectie veel makkelijker te maken?
MCB Techniek werkt hiervoor samen met de Oostenrijkse firma Senseven welke een volledig nieuwe aanpak kiest in een combinatie met de bewezen technologie van akoestische emissie met de moderne digitale wereld.
“We hebben een duidelijke missie om iedereen in staat te stellen industriële activa te inspecteren met onze oplossing”, zegt Michael Hettegger, medeoprichter en CEO van Senseven.
” In een wereld waar iedereen het heeft over industrie 4.0 moeten bedrijven in staat zijn om regelmatig hun eigen activa te inspecteren, gegevens op een gestandaardiseerde en gestructureerde manier vast te leggen en op te slaan en de verzamelde informatie te gebruiken om de impact van een schade af te leiden en rapporten direct ter plaatse te genereren. Wij ondersteunen daarom onze klanten om die reis door hun inspectieproces te vereenvoudigen”.
De oplossing voor eenvoudige klepinspecties
MCB Techniek biedt een handige eenvoudige en digitale oplossing voor klepinspecties in de vorm van van een smartphone in combinatie met akoestische emissie sensoren en open software interfaces.
- Kleppen kunnen worden geïdentificeerd via RFID-tags (of QR-codes) en relevante gegevens over het proces zijn toegankelijk via asset management systemen.
- Operators worden door de Senseven App door het inspectieproces geleid.
- De resultaten worden direct ter plaatse geleverd.
- Rapporten worden automatisch gegenereerd op basis van ISO 18081.
- De voortdurende ontwikkeling van een AI – database stelt bedrijven in staat om de omvang van de schade (bijv. omvang van lekkage) te bepalen.
MCB Techniek biedt deze nieuwe oplossing nu voor de Nederlandse markt met als doel de klepinspectie voor het onderhoudspersoneel veel gemakkelijker te maken.
Neem voor meer informatie contact op met: info@mcb-techniek.nl