ATEX Akoestische Emissie systemen

Vallen ISAFE3 intrinsiekveilige Akoestische Emissie systemen zijn ontworpen en gecertificeerd voor toepassing in ATEX explosiegevaarlijke omgevingen zone 0,1 en 2. Binnen de ISAS3 serie biedt Vallen een reeks van vijf intrinsiek veilig uitgevoerde akoestische emissiesensoren gecertificeerd volgens ATEX/IEC en geschikt voor toepassing tot in Ex omgevingen zone 0, gasgroep IIC. De sensoren dienen altijd in combinatie met de signaalomzetter SISO3 gebruikt worden welke gecertificeerd is voor installatie in ex omgevingen zone 2 . Elke ISAS3-sensor kan direct in de explosiegevaarlijke omgeving gemonteerd worden, maar ook onderdompeling bijvoorbeeld in water of olie is geen enkel probleem.

De Vallen ISAFE3 intrinsiekveilige akoestische emissie systemen zijn ontworpen en gecertificeerd voor permanente bewakingstaken in ATEX explosiegevaarlijke omgevingen. De toepassingen voor deze sensoren zijn voornamelijk te vinden in de petrochemische en de olie- en gas transport industrie voor de detectie van actieve corrosie en vermoeiingsscheuren in verschillende druk- of medium houdende objecten.

ISAS3- intrinsiekveilige sensoren

ISAS3 is een Akoestische Emissie (AE) sensor met een geïntegreerde voorversterker met een intrinsiek veilig beschermingswijze tegen ontsteking waardoor deze geschikt is voor installatie in ATEX zone 0 omgeving.

Een AE-sensor wordt gebruikt om scheuren, corrosie en lekkage te detecteren en te lokaliseren.

Het ISAS3-assortiment bestaat uit vijf varianten van hoog gevoelige Akoestische Emissie sensoren met een frequentiebereik van 25 kHz tot 900 kHz. Laagfrequente varianten zijn geschikt voor corrosiescreening en lekdetectie van grote objecten zoals bovengrondse opslagtanks en pijpleidingen. Varianten met een hogere frequentie zijn geschikt voor integriteitstests.

ISAS3 sensoren zijn uitgerust met een geïntegreerde voorversterker met een versterking van 20 dB waardoor deze over langere afstand (tot 2 km) van de bewakingselektronica gemonteerd kunnen worden. De geïntegreerde voorversterker ondersteunt Automatic Sensor Test (AST) voor het beoordelen van sensorkoppelingen.

ISAS3 kan worden ondergedompeld in olie of water met een drukbestendigheid tot 12 bar. ISAS3-sensoren zijn ontworpen om te worden gemonteerd in opslagtanks voor ruwe olie van schepen en kunnen zelfs in het geval van ruwe zee worden gebruikt.

ISAFE 3 Brochure (Engels)

ISAFE 3 Manual (Engels)

SISO3 – signaal scheider

De SISO3 is bedoeld om het intrinsiekveilige circuit voor de ISA3 sensoren elektrisch te isoleren van de “normale” circuits zoals afkomstig van een data-acquisitiesysteem. Een SISO3 is vereist om de ISAS3 volgens ATEX richtlijnen in een explosiegevaarlijke omgeving toe te mogen passen.De SISO3 is geschikt om in ATEX zone 2 omgevingen geïnstalleerd te worden, waarbij het voor de SISO3 wel vereist is dat er een behuizing omheen gebouwd wordt die een IP54 beschermingswijze garandeert.

SISO3 beperkt het vermogen, (spanning, stroom en de puls energie) die aan de geïntegreerde ISAS3-voorversterker wordt geleverd tot beneden een veilig niveau waarbij de circuits zelfs in het geval van twee storingen in SISO3 nog veilig moeten zijn. Bovendien biedt de SISO3 een interne versterking om het ingangsbereik van de ASIP-2-signaalprocessorkaart volledig te benutten. Als laatste geeft de SISO3 ook de auto-sensor-test controle puls door aan de ISAS3 integrale voorversterker.

 

HISO3 – behuizing

De HISO3 biedt een behuizing voor SISO3 met beschermingsklasse IP54. HISO3 kan daarmee geïnstalleerd worden in een veilige omgeving en is vereist voor het bedienen van SISO3 binnen de specificatie en om te voldoen aan de ATEX – vereisten. HISO3 is verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen en is voorzien van DIN rails voor eenvoudige montage van de SISO3 signaal isolator. De HISO3 biedt een behuizing voor SISO3 met beschermingsklasse IP54.

HISO3 kan daarmee geïnstalleerd worden in een veilige omgeving en is vereist voor het bedienen van SISO3 binnen de specificatie en om te voldoen aan de ATEX – vereisten. HISO3 is verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen en is voorzien van DIN rails voor eenvoudige montage van de SISO3 signaal isolator.

MAG4IS – magneethouder

De MAG4IS is een magnetische houder voor de ISAS3 sensoren en zorgt voor een stabiele akoestische koppeling tussen sensor en object. Een magnetische houder maakt het eenvoudig om een AE – sensor te monteren en te verwijderen.