Datacenter Monitoring

Datacenter monitoring is van groot belang voor de levensduur van uw servers en overige apparatuur om downtime te voorkomen. Als u ervoor zorgt dat u optimaal werkt met de aanbevolen ASHRAE-temperaturen, betekent dit dat u downtime kunt voorkomen en zorgt voor een langere levensduur van uw servers en overige apparatuur. AKCP heeft een reeks sensoren om u hierbij te helpen, van basistemperatuur- en vochtigheidssensoren tot sensoren waarmee de temperatuurverdeling binnen de kasten gedetailleerd in beeld gebracht en bewaakt wordt.

Datacenter Monitoring helpt bij de Klimaatbewaking

Als eerste is het bij datacenter monitoring dus van groot belang om het klimaat binnen de server rekken te monitoren. Dit is onder te verdelen in de volgende aspecten:

Temperatuurbewaking

Te hoge temperaturen in uw serverrekken zijn een ernstig probleem en kunnen grote downtime veroorzaken. De temperatuursensoren voor datacentra houden uw ruimtetemperatuur, CRAC – eenheden en kasttemperaturen in de gaten. Thermisch beeld sensoren geven u een gedetailleerd beeld van de temperaturen aan de voor en achterkant van de kast en visualiseren ook het ΔT – temperatuurverschil van voor naar achter.

 

Luchtdruk verschil monitoring

Het bewaken van uw koelventilatoren om een adequate luchtstroom in uw kast te garanderen is een essentieel element van uw bewakingssysteem. Inefficiënte koeling kan leiden tot temperatuurpieken en een totale ventilatorstoring kan een ramp zijn. Wij bieden hiervoor luchtstroom sensoren en verschildruk sensoren.

 

 

Waterlekdetectie

Monitor voor waterlekkage rond uw koelinstallatie en onder verhoogde vloeren. Puntsensoren en sensorkabels voor lekkagebewaking zijn beschikbaar. Sensorkabels met locatiedetectie kunnen u vertellen waar de locatie van het lek zich bevindt.

 

 

 

Datacenter monitoring voor spanningsbewaking en energiebesparing

Datacenters hebben een continue spanningsverzorging nodig om downtime te voorkomen. Met onze sensoren bewaakt u uw complete voedingssysteem, van hoofdaansluiting tot segmenten en zelfs tot op kastniveau. Daarnaast kunnen we uw back-up- en redundante stroomvoorziening zoals generatoren en UPS monitoren en automatisch beginnen met het gecontroleerd uitschakelen van apparatuur om voldoende stroom over te houden voor de essentiële systemen wanneer stroomniveaus kritiek worden.

Hoofdstroom

Monitoren van een enkele fase of 3 fase spanningsaansluiting. Vermogensmeters kunnen worden geïnstalleerd op hoofdstroom aansluiting als ook op de aftakkingen, zodat u het stroomverbruik kunt controleren op meerdere plekken in het totale distributienet. Het monitoren van de hoofdstroom is noodzakelijk voor het bepalen van het effectief energieverbruik.

 

UPS & accu-packs

UPS – systemen zijn te vinden in elk datacenter of deze nu groot of klein is, de kans is groot dat er accu’s aanwezig zijn om tijdelijk stroom te kunnen leveren bij uitval van hoofdstroom. Met onze virtuele sensortechnologie kunnen we UPS – pakketten en gelijkrichters met SNMP of Modbus interface monitoren en waarschuwingen genereren wanneer het spanningsniveau laag is. De accu bewakingssensor kan ook worden gebruikt om accu-packs te controleren.

 

Stroom en spanning in de Kast

Controleer en monitor stroom en spanning in de kast zonder de noodzaak voor dure slimme stroomverdelers. De draadloze netwerkoplossingen van AKCP bieden goede communicatie over grotere afstand tegen zeer lage kosten en eenvoudige montage aan de spanningsrail.

 

 

Datacenter monitoring helpt bij bewaking op kast en ruimte niveau

Het beveiligen van uw kasten en toegang tot de vloer van het datacenter is essentieel om de gegevens en uw activa te beveiligen. MCB Techniek biedt een reeks toegangscontroleproducten waaronder draaihendel sloten, evenals deurcontrollers voor het beperken van de toegang tot delen van uw gebouw. De toegangsdatabase wordt gedistribueerd naar elke controller, wat betekent dat het niet nodig is voor her-verificatie met de hoofdserver.

RFID-kastsloten

RFID kastsloten zijn voorzien van een keyboard invoer voor handmatig toegang in een noodsituatie. Een master code voor alle kasten en RFID kaart toegang zijn mogelijk. Dubbele verificatie, RFID en pincode opties kunnen separaat worden aangeschaft. Het RFID kastslot is dusdanig ontworpen dat die past in de meeste voorkomende standaard kasten.

 

Deurbedieningseenheden

Deurbedieningseenheden worden gebruikt om magnetische sloten en vergrendelingen aan te sturen. RFID-lezers en drukknop uitgangsknoppen zorgen voor controle over wie de kamers en gebouwen in en uit gaan. Voor omgevingen met een hoge beveiligingsgraad zijn kaartlezers voor in- en uitgang ook een optie.

 

Datacenter Monitoring geeft inzicht in uw serverkasten

MCB Techniek biedt de serverruimte monitoring in een uitvoering waarbij de sensoren bekabeld verbinding met de AKCP sensorProbe+ basiseenheden, maar tevens kunnen wij u een draadloze oplossing leveren met de AKCP Wireless Tunnel LoRa™ radiotechnologie waarbij de Rack+ sensoren snel ingezet kunnen worden zonder bekabeling en waardoor het systeem eenvoudig uit te breiden is zonder dat hier vooraf rekening mee gehouden moet worden door bijvoorbeeld extra sensorpoorten en basiseenheden te installeren. U bespaard hiermee tevens op IP-adressen en ruimte uw 19″ rekken.

1. Power monitoring

Maak de keuze tussen alleen stroom of voor vermogen monitoring met hoge nauwkeurigheid. Check of er voldoende vermogen over is bij het installeren van nieuwe apparatuur, check of het maximaal beschikbare vermogens nog niet verbruikt wordt of dat er onbalans in de spanningsvoorziening ontstaat.

2. Verschildruk meting

Voldoende verschil in druk tussen de voor en achterzijde van de behuizing is van groot belang voor een efficiënte koeling en luchtstroom. Bij afwijkingen in de verschildruk kan dit een indicatie zijn voor blokkades of een defect in een van de koelventilatoren.

3. Thermisch beeld

Monitor de temperaturen in je kast, check of er hotspots zijn en controleer de temperatuur waarden van de invoer en uitvoer luchtstroom. Bewaak de temperatuur boven, midden en onder in de kast op verschil tussen temperatuur aan de voor- en achterzijde.

4. Stroomklem stroommeting

Een stroomklem voor stroombewaking is eenvoudig te installeren en is in staat om de stroomdoorvoer te kunnen meten zonder de noodzaak om de kabel te strippen.

5. LED status indicatie

Krijg een optische indicatie over de status van de kast. De kleuren Groen, Oranje en Rood vertellen de status van de sensoren ten opzichte van hun ingestelde grenswaarden.

6. RFID kastdeur sloten

RFID gestuurde toegangscontrole of RFID in combinatie met Pin Code voor de kasten. Beveilig de kasten, regel wie er in mag en zorg voor een toegangshistorie.

7. Programmeerbaar LCD display.

Toon sensorwaarden en status op het programmeerbare LCD display. Eenvoudig doorlopen van alle meetwaarden.  

8. Deur bewakingssensor

Detecteert het openen of sluiten van de serverrack deur, of bijvoorbeeld het openen en sluiten van de toegangsdeur van de serverruimte om hiermee mogelijke snelle wijzigingen in temperatuur of luchtvochtigheid te kunnen verklaren.

Maak uw systeem compleet.

Koelruimte meting

Plaats de gecombineerde vocht en temperatuursensor in uw koude ruimte vanwaar u uw koele lucht vandaan trekt om uw rekken te koelen om daar de temperatuur en vochtwaarde te controleren. Vooral temperatuur is van groot belang, te warm betekend minder koelcapaciteit, te koud betekend te veel koeling en daardoor verlies van energie.

Waterlekkage, toegangscontrole en sensorstatuslampen

De aanvulling van uw rack monitoring systeem met lekdetectie onder verhoogde vloeren, toegangscontrole op rekniveau en LED sensorstatuslampen maakt de intelligente kastbewaking compleet.

AKCPro Server DCIM-software

Alle gegevens van de geïnstalleerde sensoren wordt verzameld en gemonitord via de centrale software AKCPro Server. De DCIM-software visualiseert de informatie van al uw geïnstalleerde hardware en virtuele sensoren in aanpasbare dashboarden.

Kenmerken zijn:

 • Selecteerbare interface instelling
 • MODBUS, SNMP- en PING- virtuele sensoren (Extra licentie)
 • Live PUE-berekeningen (effectief stroomgebruik)
 • Aanpasbare tabbladen
 • Beheer van toegangscontrole
 • Gecentraliseerde monitoring en beheer van sensoren en basiseenheden.
 • GRATIS voor het bewaken van alle AKCP-apparaten
 • ONVIF Camera-integratie (licentiefunctie)

Visualisatie op rackniveau

In AKCP Pro Server kunnen pagina’s toegewezen worden om uw thermische waarden op server rackniveau weer te geven. Animaties van pijlen tonen het temperatuurverschil van voor naar achter, evenals de temperatuur en vochtigheid aan de voor/achterkant boven-, midden- en onder.  Met de RFID kastsloten geïnstalleerd, is het mogelijk om de status van de kastdeuren aan te geven.  Componenten kunnen worden toegevoegd aan het de kasten en controleer vervolgens welke componenten zijn geïnstalleerd in welke kast. Pas het tabblad aan om het specifieke overzicht van het serverrack weer te geven, en combineer dit met een overzicht van een compleet overzicht van het datacenter en sensorlogboeken.

cabinet-map-rack-738 x 500
display-sensor-data-738 x 500
drill-down-mapping-and-sensor-data-738 x 500
graphing-of-sensor-data-738 x 500
previous arrow
next arrow

Alle gegevens van de geïnstalleerde sensoren wordt verzameld en gemonitord via de centrale software AKCPro Server. De DCIM-software visualiseert de informatie van al uw geïnstalleerde hardware en virtuele sensoren in aanpasbare dashboarden.

Kenmerken zijn:

 • Selecteerbare interface instelling
 • MODBUS, SNMP- en PING- virtuele sensoren (Extra licentie)
 • Live PUE-berekeningen (effectief stroomgebruik)
 • Aanpasbare tabbladen
 • Beheer van toegangscontrole
 • Gecentraliseerde monitoring en beheer van sensoren en basiseenheden.
 • GRATIS voor het bewaken van alle AKCP-apparaten
 • ONVIF Camera-integratie (licentiefunctie)

Visualisatie op rackniveau

In AKCP Pro Server kunnen pagina’s toegewezen worden om uw thermische waarden op server rackniveau weer te geven. Animaties van pijlen tonen het temperatuurverschil van voor naar achter, evenals de temperatuur en vochtigheid aan de voor/achterkant boven-, midden- en onder.  Met de RFID kastsloten geïnstalleerd, is het mogelijk om de status van de kastdeuren aan te geven.  Componenten kunnen worden toegevoegd aan het de kasten en controleer vervolgens welke componenten zijn geïnstalleerd in welke kast. Pas het tabblad aan om het specifieke overzicht van het serverrack weer te geven, en combineer dit met een overzicht van een compleet overzicht van het datacenter en sensorlogboeken.

Warmteprofielen in AKCPro Server DCIM

AKCPro Server bevat speciale overzichten voor het weergeven en monitoren van warmteprofielen in een eenvoudige en interactieve interface. Installeer AKCPro Server op uw eigen server of profiteer van de ingebouwde server die op elke L-DCIM is ingebed.

Van een intelligent server rek naar intelligent datacenter

Bouw uw datacenter op met een bekabeld of draadloos Rack+-systeem om de omgevingsparameters en stroomwaarden op individueel kastniveau te bewaken. Met de systeemarchitectuur van AKCP en de verscheidenheid aan sensoren kan dit worden opgeschaald naar een compleet Smart Data Center monitoringsysteem. Integratie van de stroombewaking op de hoofdstroom, CRAC-systemen en back-upstroom, centraal bewaakt met AKCP Pro Server.

Breng aanpassingen aan uw datacenteromgeving aan en zie direct het effect dat dit heeft op PUE-nummers. Monitor uw volledige datacenter om daarmee de optimale conditie te waarborgen en gelijktijdig kostenbesparingen te realiseren.