Monitoring van zonnepanelen en accupakketten

Zonnepanelen worden wereldwijd steeds vaker ingezet als alternatieve energiebron. Lagere elektriciteitskosten en een lagere ecologische voetafdruk dragen bij aan de populariteit. Monitoring van zonnepanelen en de bijbehorende accupakketten is echter van groot belang want na installatie van de zonnepanelen komen na verloop van tijd van zelf de volgende vragen:

  • Hoe weet u dat uw zonnepanelen efficiënt werken?
  • Hoe weet u wanneer uw panelen gereinigd moeten worden?
  • Hoe zit het met uw accupakketten?

MCB Techniek levert u een complete monitoring oplossing voor zonnepanelen en accu’s

Solar Panel Monitoring Systems kunnen worden gebruikt om te controleren of de zonnepanelen nog efficiënt werken. De prestaties van de panelen op het gebied van vermogensafgifte als ook de status van de accupacks worden gemonitord om zodoende informatie te krijgen over de overall performance en energie-efficiëntie van het complete systeem.

Monitoring van zonnepanelen.

De prestaties van zonnepanelen verslechteren met circa 1% per jaar. Het is dus van belang om de energieafgifte en efficiëntie van uw panelen over de loop van de tijd goed bij te houden. Op basis van de juiste informatie verkregen door monitoring van de zonnepanelen en bijbehorende accupakketten kunt u tijdig onderhoud, reiniging of vervanging van de panelen inplannen. Het is mogelijk om zowel de afzonderlijke panelen als een compleet systeem te monitoren, monitor de  spanning, stroom en vermogens output van uw complete zonnepaneel systeem.

Al meer dan 30 jaar ervaring in monitoring oplossingen

AKCP is wereldleider op het gebied van monitoringoplossingen. Onze Wireless Tunnel™ radio op basis van Semtech LoRa Radiotechnologie communiceert over lange afstanden en heeft ook een uitstekende  penetratie in gebouwen en door obstakels.

Het AKCP bewakingssysteem kan onder andere ingezet worden voor monitoring op afstand van zonnepanelen en accupakketten en gegevens verzamelen van sensoren tot wel 5 km afstand. Dit maakt het mogelijk om gecentraliseerd de zonnepaneelsystemen te monitoren en van meerdere systemen gelijktijdig grafieken en rapporten te ontvangen over het geleverd voltage, stroom en overall vermogen. Trends over langere termijn kunnen worden herkend op basis van locatie en individuele zonnepaneel wat een indicatie geeft wanneer panelen moeten worden gereinigd of vervangen.

Monitoren van de gezondheid van accu pakketten

Controleer en bewaak de gezondheid van de accupakketten, bepaal de efficiëntie en het vermogen van de accu en controleer dat uw stroomverbruik niet hoger is dan de stroom geleverd door uw zonnepanelen om te zorgen dat uw systeem in balans is. Het systeem is te voorzien van sensoren voor accu (klem) temperatuur, spanning, stroom en wattage. Controleer individuele accu’s of accupakketten.

De Batterij Monitoring Sensor (BATTMON) is een multifunctionele monitoring sensor voor spanning tot 60VDC. Met deze sensor kan de spanning, de stroom en wattage van de accu gemonitord worden. Een extra temperatuursensor controleert de temperatuur van de accu want een toenemende temperatuur kan wijzen of een verhoogde weerstand in de accu. Bij gebruik in combinatie met zonnepanelen is het mogelijk om spanning- en de stroom verbruik van het accu pakket in verhouding tot het complete systeem te monitoren. Hierdoor kunt u bewaken dat het vermogen geleverd door uw zonnepanelen goed in verhouding staat en in evenwicht is met het verbruik van uw achterliggende netwerk.

Gecentraliseerde monitoring met ACPro Server

AKCPro Server is de centrale monitoring- en beheersoftware van wereldklasse. Geschikt voor een breed scala aan bewakingstoepassingen. Gratis te gebruiken voor alle AKCP-apparaten. Bewaak uw infrastructuur, of het nu gaat om één gebouw of externe locaties in een breed geografisch gebied. Integreer apparaten van derden met compatibele IP-camera’s van MODBUS, SNMP en ONVIF.

Koppel en bewaak al uw AKCP-apparaten in één keer.

Alle geïmplementeerde AKCP – basiseenheden en aangesloten sensoren kunnen worden geconfigureerd en bewaakt vanaf AKCPro Server (APS). Basiseenheden communiceren met de server via uw bekabelde LAN (Local Network) of Wide Area Network (WAN). Externe sites zonder bekabeld netwerk verzenden gegevens naar de server via het mobiele datanetwerk* via een VPN-verbinding. * Vereist basiseenheid met mobiele data 3G/4G modem

Met AKCPro Server bewaakt u dus uw complete zonnepaneel en accu systeem of zelfs systemen op meerdere locaties gelijktijdig en eenvoudig met één centrale software. Bekijk grafieken, ontvang dagelijks rapporten, integreer sensor gestuurde live videocamera beelden en genereer e-mail- of sms-berichten als spanning of stroom buiten de vooraf ingestelde en gewenste waarden vallen.

De lay-out interface toont uw zonnepaneel lay-out om snel te identificeren welk paneel of accu de problemen veroorzaakt.

Overzicht-statusscherm-zonnepaneel-en-accubewaking
Overzicht-map-diverse-locaties-zonnepanelen
Overzicht-AKCP-pro-spannings-monitoring
previous arrow
next arrow