Enkelvoudig Akoestisch Emissie systeem

Voor het bewaking op piekamplitude en meten van een continue AE signaal is een ASCO-DAQ2 enkelvoudig Akoestisch Emissie systeem een gunstig alternatief ten opzichte van een volledig uitgerust AE meetsysteem zoals de AMSY – serie. Een enkel kanaal AE systeem is bijvoorbeeld zeer geschikt voor toepassingen waarbij alleen bewaking op piekamplitude van toepassing is. Denk hierbij van AE afkomstig van barsten of scheuren. Ook zijn enkelvoudige systemen prima toepasbaar voor het meten van een signaalniveau van een continue Akoestische Emissie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen zoals het monitoren van isolator krimp het testen van de sterkte van papier of kras of breuktesten bij materiaalonderzoek. Enkelvoudige AE systemen kunnen ook worden ingezet in elke andere monitoringapplicatie waarbij AE de aanwezigheid van bijvoorbeeld een degradatieproces aangeeft.

 De ASCO-DAQ2 is een enkelvoudig digitaal Akoestisch Emissie systeem inclusief software voor acquisitie en analyse en de ASCO-P is een analoge AE signaal conditioner.

ASCO-DAQ2

De ASCO-DAQ2 is een eenvoudig te bedienen en veelzijdig, Enkelvoudig Akoestisch Emissie (AE) systeem. Dit systeem is zeer geschikt voor verschillende eenvoudige toepassingen. De ASCO-DAQ2 is een data acquisitie module in een robuuste behuizing met hierin de bewezen Vallen AE Signaal Conditioner (ASCO-P). Deze 4-kanaals data acquisitie module kan aan een pc aangesloten worden via de standaard USB 2.x interface. Hiermee kan deze volgens een instelbare sample tijd diverse meetgegevens weergeven. DE meetgegevens die de unit weer kan geven zijn onder andere APK (Acoustic Peak Amplitude), ASL (tijdgebonden gemiddelde van het logaritmische AE signaal) en externe parameters zoals frictie, spanning, druk en temperatuur. Tevens kunnen de gegevens opgeslagen worden in een data file. ASCO-DAQ2 wordt geleverd met het kant-en-klare en krachtige ASCODAQ softwarepakket voor gegevensverwerving en -analyse. Deze software biedt teven geautomatiseerde monitoring- en alarmmodus.

Flyer Low Cost Single Channel AE System

AE signaal conditioner

De AE signaal conditioner ASCO-P is een gunstig geprijsde, enkel kanaal analoge unit welke realtime ondersteuning biedt bij het monitoren van het ontstaan en uitbreiden van defecten. De analoge uitgangssignalen (APK, ASL) kunnen worden geregistreerd door een datalogger voor realtime analyse of analyse achteraf. Door een uitgangssignaal op basis van een instelbare grenswaarde kan deze ook realtime een trigger sturen aan controllers.

ASCO-P zet het gemeten AE sensorsignaal om in een pieksignaal waarde (APK) en een gemiddeld signaal waarde (ASL). Het pieksignaal kan worden opgerekt tot 0,5 of 51 ms waardoor ook tragere controllers de korte piekamplitudes van het AE signaal kunnen registreren. De basis van het gemiddelde signaal is een logaritmisch ingangssignaal. Daarnaast maakt een digitale gebeurtenis gestuurde output het tellen van externe gebeurtenissen mogelijk.

 

Toepassingsvoorbeeld enkel kanaal AE systemen: Bewaking krimpproces bij hoogspanningsisolatoren

Bij de productie van hoogspanningsisolatoren voor bovengrondse hoogspanningsleidingen wordt een metalen fitting op een glasvezelstaaf gekrompen. Het krimpproces moet goed worden uitgevoerd. De belangrijkste procesparameters zijn de hydraulische druk en duur van de druk. Als de krimpdruk te laag is, kan de mechanische verbinding falen wanneer deze onder spanning gezet wordt. Als de druk daarentegen weer te hoog is, kan de glasvezelstaaf beschadigd raken waardoor deze op zijn beurt weer onder spanning uit kan vallen. De AE methode detecteert eventuele beschadiging van de glasvezelstaaf in realtime gedurende het gehele krimpproces. ASCO-DAQ2 is de meest efficiënte oplossing voor deze toepassing: deze is zeer eenvoudig in gebruik en daarbij ook nog eens zeer nauwkeurig en gunstig geprijsd.